spot_img

Jaký tuk na smažení zvolit?

Smažení se řadí k nejtučnějším, avšak velmi často voleným způsobům přípravy pokrmů. Aby během smažení nedocházelo k tvorbě škodlivých látek, je potřeba používat takové tuky, které jsou pro to určené. Podle čeho si tedy vybrat, zda během smažení sáhnout pro olej, sádlo nebo máslo?

Smažení na oleji

Ideálním pomocníkem na smažení je olej, avšak pouze některý. Vyhýbat bychom se měli zejména extra panenskému olivovému oleji, který je určený spíše jako přísada do salátů či jiných studených pokrmů. Ve chvíli, kdy se začne přehřívat, dochází k tvorbě zdraví škodlivých látek. Přesahovat by teplota olivového oleje neměla 190 °C. Daleko vhodnější je pořídit řepkový olej v akci, případně rýžový. Ty mají podstatně vyšší tepelnou stabilitu, která se pohybuje kolem 210-240 °C, a tak během smažení nedochází k tvorbě škodlivin. Řepkový olej navíc obsahuje omega 3 mastné kyseliny, které působí blahodárně na lidský organismus. 

Je možné smažit na másle?

Zatímco naše babičky smažení na másle praktikovaly pravidelně, naše generace by se mu měla vyhnout. Máslo má totiž daleko menší tepelnou snášenlivost jak olivový olej, přehřívá se již při překročení 100 °C a v ten moment začne obsažené bílkoviny přeměňovat na nebezpečné látky. Vhodnější je tak máslo v akci zakoupit pro použití například během pečení, nikoliv na smažení. Schůdnou variantu představuje pouze přepuštěné neboli ghee máslo, které je smažení přizpůsobené. Vedlejším produktem smažení na přepuštěném másle je však produkce cholesterolu, proto je vhodnější sáhnout spíše po oleji. Pro zakoupení tuků na smažení je možné využít akční Lidl leták v PDF, ve kterém se požadované produkty často nacházejí za zvýhodněnou cenu.

Příprava smažených pokrmů na sádle

Oproti máslu je sádlo na smažení o něco vhodnější, avšak příliš doporučované odborníky taktéž není. Obecně je sádlo možné využít při teplotách nepřevyšujících 200 °C, v opačném případě opět dochází k vytváření zdraví škodlivých látek. Z výživového hlediska je sádlo nevhodné, poněvadž obsahuje vysoké procento nasycených tuků, které přispívají k ucpávání cév. Smažit na sádle tak možné je, ale ne příliš často. 

Jak třídit použitý olej

Nejvhodnějším tukem na smažení je tak ve výsledku olej, v návaznosti na to je vhodné zmínit, jak se mají použité kuchyňské oleje třídit. Jakmile po smažení zbyde olej, je nutné ho nechat dostatečně vychladnout a následně přelít do uzavíratelné plastové nádoby, nikdy ne do skleněné. Jakmile se láhev zaplní, vhodí se do kontejneru na tuky. Pokud žádná taková popelnice v blízkosti bydliště není, vhodí se pet láhev s olejem do směsného odpadu. Nikdy se nesmí použitý olej vypouštět do kanalizace. 

- Reklama -udalosti
- Reklama -PR článek

Mohlo by vás zajímat

- Reklama -magazín

Redakce doporučuje

udalosti